Børn og Hund

Kennel IshundFelding - Familieopdræt af Islandske fårehunde

Børn og hunde - ALTID et forældreansvar:


Barn og hund venskab, og den kærlighed, der kan blomstre heraf, er noget af det allermest rørende, der findes. Børn kan lære rigtigt meget af den nonverbale relation med en venlig, kærlig hund. Empati, forståelse, respekt for alle levende væsener, aflæsning af kropssprog, hjerte til hjerte kommunikation, afslapning, at nyde naturen. En hund er for et barn den mest trofaste, loyale ven i verden.

Men at have både børn og hund i sin familie samtidigt, kræver også en hel del ekstra af de voksne i familien. Og det er de voksne i familien, der ALTID skal tage ansvaret for både hvalpen/hunden og barnet, for opdragelse, træning og adfærd, og barn/hund samværet.


Små børn og hvalp : her taler vi om børn, der endnu ikke er begyndt i skole. Har man haft hund før og er barnet vokset op med en hund i hjemmet fra helt lille af, er en lille ny hvalp i familien en hel del ekstra arbejde, da en hvalp kræver tid og opmærksomhed ligesom et lille barn, men forældrene har så ikke jobbet oveni med at vænne deres små børn til samvær med en hund. Ligesom mange kan spørge "er hunden børnevenlig", bør alle forældre stille sig det spørgsmål "er mit barn  ( samt besøgende børn i hjemmet ) hundevenlige?"

Mange nye hvalpefamilier med mindre børn, der ikke har haft hund før, kan starte ud med, at de små børn decideret er bange for hvalpen, der jo er et lille vildt lege-tumlebarn med meget skarpe tænder og klør. Hvalpen vil intet ondt, men betragter familiens børn som ligeværdige legekammerater på linie med hvalpens søskende. Her kræver det virkelig sin mand af forældrene at sætte sig godt ind i hvalpens naturlige adfærd, lære sine børn ikke at hyle op, løbe rundt, flagre med armene og skrige i vilden sky. Har man et sky / forsigtigt / skræmt barn, bør man istedet overveje en voksen omplaceringshund eller en kanin til at starte med. Vælger man at kaste sig ud i små børn og hvalp for første gang, skal man virkelig være indstillet på, at man kommer på ekstraarbejde, og man bør have masser af tid til at være sammen med sin lille nye hvalp.

Og lykkes forældrenes job til fulde med både at håndtere en lille livlig hvalp korrekt SAMT lære sine børn hensyn og respekt, ja så er det en kombination, der går op i en højere enhed - og en gave for ens barn for livet at vokse op med en hund i hjemmet.


Større børn og hvalp : måske har man skolebørn, der er begyndt at plage om en hvalp, måske har man teenagebørn, der brændende ønsker sig sin egen hund. Har man haft hvalp før, så ved man, hvor meget arbejde, det kræver. Og har et realistisk beslutningsgrundlag.

Har man aldrig haft hvalp, bør man som de voksne i familien sætte sig godt og grundigt ind i hverdagslivet med en hvalp / unghund i familien, og overveje nøje om man har tid, overskud og lyst til at varetage et ekstra lille væsen i sin familie. Uanset om man har haft hund før eller ej, og uanset hvad ens børn siger og lover af daglige gåture, træning osv, KAN DET ALDRIG blive andet end et forældre ansvar, at hvalpen trives og udvikler sig korrekt, bliver trænet, får opmærksomhed, ikke er for længe alene hjemme, ikke udvikler adfærds problemer, får daglige ture naturen og korrekt stimulans. Det kræver tid og overskud af de voksne i familien at have en hvalp også selvom man har store børn, der selv vil have en hund. Børn og unge glemmer deres løfter, de udvikler sig, får nye fritidsinteresser, venner og skal bruge mere tid på skole og uddannelse med alderen. Teenagere får kærester, tidskrævende sport og uddannelsespladser langt fra hjemmet. Og modellen med at  "børnene ville gerne have hund og nu sidder vi forældre alene tilbage med den hund, som vi slet ikke ønskede" er slet ikke ukendt.

Derfor råder vi de voksne i alle børnefamilier, der ønsker en hvalp, nøje at gennemtænke, for hvis skyld de vil have en hvalp. Altfor ofte har man nemlig ikke helt gjort sig de rette tanker om, HVOR MEGET, det kræver at have hvalp / unghund / hund i familien. En hund bør ikke anskaffes kun for børnenes skyld.Læs også vores forventninger til vores kommende hvalpefamilier her